SV

Einde Therapie

Een exacte tijdsduur voor psychotherapie is vooraf moeilijk in te schatten. Niettemin zal de therapeut in het begin van de begeleiding proberen aan te geven hoelang het ongeveer zou kunnen duren.

Het aantal gesprekken hangt van meerdere factoren af. Er is de grootte van het probleem, het gewenste eindresultaat, de aanwezige krachtbronnen, de sociale ondersteuning... Hoe meer het probleem vergroeid is met de persoonlijkheid van de persoon, hoe meer tijd de therapie nodig heeft.
Meestal is het einde van een begeleiding voelbaar: het probleem is verholpen of veel minder aanwezig, de persoon heeft nieuwe moed en heeft de onderliggende oorzaak kunnen bewerken.
Sommige problemen kunnen ook niet worden opgelost. Dan is het kwestie van een andere manier te vinden om hier mee om te gaan, zodanig dat de levenskwaliteit kan stijgen en het probleem minder overheersend wordt.

In principe kan psychotherapie op elk moment beƫindigd worden. Een goeie manier van afsluiten bestaat er echter in dat de therapie afgerond wordt met een laatste gesprek.

Nadien bestaat de mogelijkheid om bij wijze van opvolging nog op gesprek te komen. Dit gebeurt dan met grote tussenpozes. De deur staat eveneens open om na een hele periode terug te komen.